Havannankoiran turkinhoidon haasteet

Mercurites
3 min readAug 5, 2021

Mikä on haastavinta havannankoiran turkinhoidossa? Miksi takkuja tulee? Kuinka niitä poistetaan?

Havannankoiran pitkä ja sileä karvapeite aiheuttaa kokemattomalle turkinhoitajalle helposti päänvaivaa. Turkki takkuuntuu, siihen jää lenkkipolulta roskaa ja hiekkaa, eikä koira pidä harjaamisesta. Valitettavasti myös koiran pukeminen, kurapuvut ja manttelit yms. takuttavat turkkia. Ne suojaavat kyllä lialta, mutta kannattaa miettiä kummanko valitsee: lian vai takut. Myös valjaat takuttavat havannalaisen pitkää turkkia. (Lisää ajatuksia turkkikoiran pukemisesta löydät täältä)

Turkin pitäminen pitkänä vaatii säännöllistä ja säntillistä hoitoa. Turkkia täytyy pestä säännöllisesti 1–2 viikon välein ja kuivata huolellisesti föönillä. Jos turkin jättää kosteaksi aluskarva takkuuntuu ja silloin ollaan pulassa. Föönaamisen aikana turkkia on hyvä samalla harjata, että karva kuivuu ja suoristuu paremmin. Mikäli koirassa on pieniä takkuja, ne lähtevät yleensä hyvin föönauksen ja harjauksen yhteydessä. Kun koira on föönattu ja harjattu, täytyy turkki vielä kammata metallipiikkisellä kammalla huolellisesti läpi. Kamman pitää kulkea koko karvan mitalta! Jos kampa ei kulje karvassa, on siellä vielä takku. Takkua pitää selvittää harjan ja esim. Hoitoainesuihkeen avulla ja loput kammalla. Koiran pesu tulee suorittaa laadukkailla aineilla. Laadukkaat aineet helpottavat turkinhoitoa. Havannankoiran turkki vaatii hoitoaineen käytön. Hoitoaine tekee turkista helposti käsiteltävän, se ehkäisee takkuja ja tekee turkista sileän. Hoitoaine hoitaa turkkia. Turkinhoitoon löytyy nykyään markkinoilta valtavasti eri merkkisiä aineita. Kannattaa konsultoida kasvattajaa ja muita rodun harrastajia ja kysellä vinkkejä. Luettelen tähän muutamia hyviä tuote-sarjoja havannankoiran turkille:

  • K9 Aloe Vera
  • EZ Groom Silky Almond
  • Isle Of Dogs Silky Oatmeal
  • Chris Christensen Ice On Ice

Kun turkkia jaksaa hoitaa säännöllisesti on turkinhoito helpompaa, mukavampaa ja mielekkäämpää teille kummallekin. Huonokuntoinen, takuista auki revitty turkki on haastavampi pitää takuttomana, sillä karva on tällöin eri mittaista ja huonokuntoista. Koiraa ei kannata likaisena mahdottomasti harjailla, sillä lika kuluttaa karvaa. Puhtaan karvan käsittely on miellyttävämpää ja turkki ei katkeile, kun katupöly ja hiekka on pesty turkista pois. On suositeltavaa mielummin laittaa (eli siis pestä, kuivata, harjata, kammata) koira kerran viikkoon kuin harjata likaista turkkia päivittäin.

Havannalainen on täytyy kuivata huolellisesti pesun jälkeen, sillä kosteaksi jäänyt turkki muodostaa takuille otollisen kasvu-alustan.

Lenkkipoluilta karvoihin tarttuvat roskat on syytä poistaa jokaisen lenkin jälkeen, sillä turkkiin jäävät roskat takertuvat turkkiin tiukasti ja muodostavat ympärilleen takkuja. Kurakeleillä kannattaa lenkin jälkeen ainakin huuhdella tassut ja vatsanalunen puhtaaksi hienosta hiekasta. Kurakelien aikaan turkinhoidon tärkeys korostuu: turkkia joutuu pesemään useammin. Jos karvaan jää viikkotolkulla hiekkaa ja likaa on varmasti lopputulos takkupallo. Vaikka turkinpeseminen tuntuu turhalta jatkuvien huonojen syksykelien aikaan, ei pesupäivää kannata siirtää sen vuoksi. Teet isomman työn sitten myöhemmin, jos välttelet pesemistä huonon kelin vuoksi. Turkinhoidon kanssa sopii sanonta: minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Kun pentu vaihtaa turkkiaan aikuiskarvaan puhutaan usein ”takkuiästä”, jolloin turkki takkuuntuu helpommin. Erityisesti tämä vaihe on työläs. Turkkia saattaa joutua pesemään ja selvittämään muutaman päivän välein, että turkki pysyy takuttomana. Turkinhoito on tällöin työlästä, eikä siihen ole taikasauvaa olemassa. Harja ja kampa ovat parhaat apuvälineet takkuiän selättämiseksi. Mutta älä huoli, takkuikä ei kestä kauaa. Kun jaksat tämän vaiheen yli, turkinhoito takuulla helpottuu.

Kamman pitää liukua karvan läpi, karvan juuresta latvaan saakka. Näin varmistetaan, ettei turkkiin jää yhtään takkua.

Havannalainen ei ole trimmattava rotu, mutta tassuja, vatsanalusta ja peräpeiliä voi siistiä. Kun koiran varpaiden välit pitää lyhyenä, tuo koira vähemmän hiekkaa sisälle. Myös vatsanalusta ja nivusia voi siistiä. Etenkin urokset tuppaavat pissaamaan nämä alueet merkkaillessaan.

Pentu kannattaa totuttaa turkinhoitoon pienestä pitäen, että turkinhoito olisi mielekkäämpää myös aikuisena. Ole jämäkkä, mutta hellä. Tee asiat loppuun, vaikka pentu saattaa rimpuilla ja kiljua. Koiraa ei peseminen ja kuivaaminen satu, muuta kuin ehkä sieluun;-) Mitä säännöllisemmin viitsit pentua totuttaa turkinhoitoon, sitä helpommin se aikuisenakin sujuu. (Täältä voit lukea lisää pennun turkinhoidosta)

Säännöllisyys on huolella tehty työ on paras tapa ennalta-ehkäistä takkujen muodostumista!

PS. Havannankoiran turkinhoidon videokurssit -20% alessa elokuun ajan! Käytä koodia: havakesa21

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com