Kuinka pentu totutetaan turkinhoitoon?
Turkkirotujen pentuja on totutettava heti pennusta pitäen turkinhoitoon, jotta se sujuisi ongelmitta koko koiran eliniän. Lisäksi monilla trimmattavilla roduilla karva on jo ennen luovutusikää niin ”pölähtänyt”, että sitä on siistittävä, että pentu esim. näkee eteensä tai ei liukastele karvavarpailla. Pennut ovat yleensä tottuneet kasvattajan luona jo kaikenlaiseen käsittelyyn, kynsiä on pitänyt jo leikata useamman kerran, pentua on pesty ja jopa trimmattu. Useimmiten pennut pestään ensimmäisen kerran jo noin neljän viikon iässä. Tällöin niitä voidaan jo ensimmäisen kerran hieman trimmata.
Pentu yleensä luovutetaan noin kahdeksan viikon iässä uuteen kotiin, jonka jälkeen vastuu turkinhoidosta siirtyy uudelle perheelle. On tärkeää jatkaa kasvattajan aloittamaa työtä turkinhoidon totuttamisen merkeissä. Pennut useimmiten aluksi vastustelevat turkinhoitoa, mutta uutena pennun omistajana sinun on oltava jämäkkä ja lempeä. Pennut eivät mene rikki turkinhoidosta. Karvoihin ei harjaaminen, peseminen tai trimmaaminen satu. Pentu saattaa rimpuilla ja kiljua aluksi, mutta ei kuole. Sinun tehtäväsi on rauhoitella pentua, ei sääliä. Sääliminen lisää pennun reaktiota ”jostain pahasta”. Oma asenteesi on tärkeä. Ole itse rauhallinen ja reipas. Palkkaa pentua sellaisella namilla, joka sille varmasti kelpaa. Jotkut asiat on koiralle vain pakko tehdä, vaikka ne eivät siitä pitäisi. Olet ottanut koiran, jonka turkkia on hoidettava, joten enää ei voi perääntyä. Turkinhoito on koiran hyvinvoinnista huolehtimista.
Totuttamisen voi aloittaa harjaamalla pentua lähes päivittäinen ja palkkaamalla pentua samanaikaisesti namilla. Pentu voi aluksi olla ihan vaikka sylissä, mutta myöhemmin harjoitukseen voi ottaa jonkin alusta, esim. pienen maton, jonka päällä pentua hoidetaan. Näin pentu tottuisi, että tietty alusta tarkoittaa turkinhoitoa. Turkinhoidosta pitäisi saada pennulle sekä sinulle mukava yhteinen tuokio, joka ei rasittaisi kumpaakaan. Tämän vuoksi on otettava itselle myös rento ja iloinen asenne turkinhoitoon, ettei siitä tule pakkopullaa. Mitä kauemmin turkinhoitoa välttelee pennun tultua taloon, sitä vaikeammaksi se muuttuu. Säännöllisyys on kaiken A ja O. On reilumpaa pennullekin, kun turkkia hoidetaan säännöllisesti. Näin pentu muistaa asian, kun aikaa ei ole kulunut edellisestä kerrasta viikkoja tai kuukausia. Mitä useammin turkkia hoidetaan, sitä helpompaa siitä tulee teille kummallekin. Olen työssäni pessyt lähes vuoden ikäisiä pentuja, joita ei ole aiemmin pesty kuin kasvattajan toimesta. Oliko tämä reilua pennulle? Ei ollut. Se on aikamoista shokkihoitoa kerralla, kun pentua ei ole totutettu turkinhoitoon ollenkaan uudessa kodissa.
Pennun voi aluksi pestä vaikka lavuaarissa. Niin kasvattajakin on luultavasti tehnyt. Pentu kastellaan kauttaaltaan, myös pää. Tämän jälkeen turkkiin levitetään shampoo, joka huuhdellaan huolellisesti. Huomioi, että koirille tarkoitetut turkinhoitotuotteet ovat suunniteltu niin, ettei ole vaarallista vaikka shampoota menisikin hiukan silmiin. Tarvittaessa turkkiin laitetaan myös hoitoaine, joka huuhdellaan myös. Pesun jälkeen pentu kiedotaan pyyhkeeseen ja annetaan pennun hetki kuivua pyyhkeen sisällä. Osa tykkää myös päästää pennun juoksentelemaan märkänä pitkin asuntoa. Sekin on OK, jos märät lattiat ja sohvat eivät haittaa. Pennuilla on usein kivaa juoksennella märkänä ja ne saavat hepuleita.
Kun pentu on hetken aikaa kuivunut pyyhkeen sisällä tai juoksennellessa pitkin asuntoa pitää pentu vielä kuivata föönillä. Tähän sopii oikein hyvin hiustenkuivaaja. Pentu kuivataan kauttaaltaan kuivaksi, mukaanlukien pää! Pään kuivaaminen ei usein ole pentujen tai ylipäätään koirien suosikki asia, mutta sekin täytyisi tehdä. Päätä kannattaa föönätä takaa, niskasta päin, että ilmavirta ei puhalla suoraan pennun kasvoihin. Kannattaa alustapitäen olla säntillinen kuivaamisen kanssa, että pennusta saa täysin kuivan. Etenkin talvipentujen kanssa tämä on tärkeää jo ihan sen vuoksi, ettei pentu palellu, kun menette ulos.
Pesun ja kuivaamisen jälkeen rodusta riippuen turkki pitää vielä karstata/harjata ja kammata läpi, vaikkei siinä vielä takkuja ihan pentuna ole. Kynsienleikkaaminen ja korvakarvojen nyppiminen kannattaa myös tehdä pesun jälkeen, kun pentu on jo hieman väsynyt. Ja lisäksi myös sen vuoksi, että nämäkin toimenpiteet tulisi tehtyä säännöllisesti.
Koko tuokion jälkeen palkkaa vielä pentua avokätisesti, pusuttele ja halaa, jos pentu siitä tykkää. Päästä pentu touhuamaan ja tee sama setti viikon päästä uudelleen.
Kysy tarvittaessa apua pentusi kasvattajalta, muilta harrastajilta, trimmaajalta tai kouluttajalta.
PS. Blogin lukijoille -5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi