RASSAAKO RAPAKELIT?!
KYLLÄ. Turkkien mukana kantautuva kura, hiekka ja lika sotkee koirat ja kodin. Asfaltilta turkkiin tarttuva hiekkapöly on niin hienojakoista, ettei se edes lähde turkista muuta kuin kuivahtamalla tai pesemällä. Edes pelkkä huuhtelu ei sitä poista. Joten kyllä rassaa jo valmiiksi tuleva kurainen kevät pitkäturkkisten koirien kanssa.
Asia, jota tosiaan kannattaa miettiä ennen turkkikoiran hommaamista on se, että jaksaako turkkia hoitaa myös huonojen kelien aikaan. Monelle tulee turkinhoidon työläisyys yllätyksenä, joten rapakelien aikaan koira ei tosiankaan näytä siltä kuin netissä olevissa kuvissa rotukuvausten yhteydessä.
Talvella pakkasen ja lumen aikaan turkit pysyy puhtaana ja takuttomana paremmin, kuin syksyn ja kevään rapakelien aikaan. Toki talvellakin on omat haasteensa, sillä nuoskalumi tarttuu myöskin karvoihin tiukasti muodostaen lumipallot jalkoihin, jolloin koiran on lähes mahdotonta liikkua.
Pukemisesta on hyötyä siinä suhteessa, että turkki pysyy puhtaana. Mutta pukeminen valitettavasti usein takuttaa. Etenkin kastuessaan. Karvaa hankaava puku ja kosteus = paljon takkuja. Pukemisesta voit lukea lisää täältä.
Kurakelien aikaan ihmiset valitettavan usein sortuu ajatusmalliin: ”On turha pestä koiraa nyt, kun nämä kelit kestää vielä pitkään.” Väärin. Tässä kohtaa mennään pieleen ja pahasti. Jos turkin antaa olla likaisena pitkään ja se kastuu kokoajan ulkoillessa, on takkukatastrofi valmis. Likaiseen ja märkään turkkiin muodostuu paljon helpommin takkuja kuin puhtaaseen. Meillä koirat pestään kesät talvet 1–2 viikon välein, vaikka menevätkin heti seuraavalla lenkillä jo likaiseksi. Pukuja saatan käyttää pari lenkkeily kertaa pesun jälkeen, mutta en sen jälkeen enää. Olen kokenut sen vain haastavammaksi turkkien osalta, sillä turkkeihin tulee takkuja.
Pesujen välissä en suosittele turkkia harjaamaan, sillä likaisen turkin harjaaminen vain kuluttaa ja katkoo karvaa. Kun, karva on kulunutta ja katkennutta menee se taas jälleen helpommin takkuun. Ja on muutenkin epäsiistimpi. Hienojakoinen hiekka ja katupöly oikein raastavat karvaa harjan alla. Anna siis turkin olla ja pese koira säännöllisesti. Etenkin valkoisten koirien jalkakarvat pinttyvät nopeasti, jos pesuväli venyy jatkuvaan. Ideaalitilanteessa jaksat pestä koiran jalat ja vatsanalusen shampoolla joka lenkin jälkeen ja vielä föönätä. Tämä on vain tosi työlästä ja harva siihen pystyy. Mutta pelkkä pesu ja pyyhkeellä kuivaus olisi jo erittäin hyvä juttu.
Turkin lyhentäminen on myös yksi keino helpottaa rapakelien aikaista turkinhoitoa. Lyhyt turkki on helppo ja nopea huuhdella hiekasta puhtaaksi. On parempi vaihtoehto lyhentää turkkia, kuin pitää sitä väkisin pitkänä, jos kurakelit tuottavat turkinhoidon näkökulmasta päänvaivaa. Karva on kasvava luonnonvara, joten turkkia saa aina kasvatettua uudelleen. Lyhen turkin kuivaaminen on nopeampaa eikä karva mene samalla tavalla takkuun kuin pitkä karva.
Säännöllisyys on kaiken a ja o. Kurakelien aikaan tämä etenkin korostuu.
Tsemppiä kaikille kevään rapakelien ja turkkien kanssa taisteleville!
-Laura, Mercurites Oy