Viheliäät korvakarvat!

Mitä hyötyä on korvakarvojen poistosta? Entä haittaa? Onko korvakarvat pakko poistaa?

Nyppimätön korva.

Tässäkin asiassa esiintyy kahta koulukuntaa: karvat pitää ehdottomasti nyppiä ja karvoja ei saa missään nimessä nyppiä. Monella saman rodun kasvattajallakin ja jopa eläinlääkäreillä voi olla eriäviä mielipiteitä asiasta. Tärkeintä lienee toimia sen mukaan, mikä sopii omalle koiralle parhaiten.

Koiran korvat kannattaa tarkistaa säännöllisesti esim. turkinhoidon yhteydessä. Terveet korvat eivät haise eivätkä eritä likaa. Terveitä korvia ei tarvitse sen kummemmin putsata tai huuhtoa.

Monet turkkirodut, joilla on luppakorvat (vesikoirat, villakoirat, bichonit, cottonit yms) tarvitsevat korvakarvojen nypintää, sillä korvakäytävä tukkeutuu nopeasti karvoista ja luppakorvien takia ilma ei korvissa juurikaan pääse vaihtumaan. Kosteat korvakäytävät ja runsaat korvakarvat altistavat helposti koiria korvavaivoille, kuten tulehduksille tai korvahiivalle. Karvojen nypintään on hyvä käyttää korvapuuteria, joka tekee korvakarvoista hieman karheamman, jolloin karvasta saa paremman otteen ja tällöin nyppiminen tekee koiralle vähemmän kipeää, kun karva lähtee helposti. Korvakarvat ovat aina hieman liukkaat ja kosteat korvan eritteestä johtuen, joten puuteri auttaa hommaa huomattavasti. Korvakarvat vedetään korvakäytävästä pienissä erin, niin että korvakäytävä on puhdas karvoista.

Nypitty korva.

Korvavaivat huomaa kyllä nopeasti koiran käytöksessä sekä vilkaisemalla korvan sisälle. Jos koira raapii korviaan, hankailee päätään lattiaan sekä ravistelee päätään, on usein kyse korvaongelmista. Korvat saattavat haista ja erittävät likaa. Joskus korvavaivat katoavat pois kotikonstein puhdistamalla korvia ja/tai nyppimälla. Jos korvat ovat täynnä karvaa, on puhdistusaineiden ja tippojen laittaminen hankalaa, sillä aineita ei saa menemään tarpeeksi syvälle korvaan karvojen vuoksi. Monet korvavaivat vaativat myös eläinlääkärissä käyntiä, joten on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli korvavaivat jatkuvat pitkään.

Mikäli korvakarvoja ei nypitä säännöllisesti, korvat tukkeutuvat karvasta. Tällöinkin nyppimisen jälkeen koira voi hetken aikaa ravistella ja raapia korviaan, sillä tunne korvissa on erilainen. Mikäli ravistelu ja hankaaminen on voimakasta voi koiralle kehittyä verikorva. Verikorvan estämiseksi koiralle voi tehdä esim. tennissukan varresta hupun, joka vedetään korvien päälle päähän. Pahaksi päässyt verikorva tarvitsee eläinlääkärissä käyntiä.

Säännöllisesti tehtävästä korvakarvojen nyppimisestä ei siis yleensä ole koiralle haittaa, päinvastoin. Puhtaat ja karvattomat korvakäytävät pääsevät hengittämään ja tuulettumaan paremmin. Sen sijaan epäsäännöllinen nyppiminen saattaa aiheuttaa korvavaivoja ja nyppimisen jälkeen hetkellisesti pään ravistelua ja hankaamista.

PS. Blogin lukijoille -5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi

Luppakorvat eivät tuuletu, niin hyvin kuin pystyssä olevat korvat.

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store