Uiminen ja pitkä turkki
Vielä on uimakelejä jäljellä, joten alla muutama huomion arvoinen seikka.
Uiminen on koirille erinomainen liikuntamuoto kesäisin. Kaikki pitkäturkkisten koirien omistajat tietävät, että pitkä turkki ja uiminen tuottavat yleensä lisätyötä turkinhoidon näkökulmasta. Mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon uimisessa turkkirodun kanssa?
Ideaalitilanteessa jaksat pestä ja föönata koiran jokaisen uintikerran jälkeen. Mutta melko mahdotonta, jos mökkeillään ja omistat vesipedon. Tällöin turkinhoidon säännöllisyys korostuu, sillä uiva koira ja pitkä turkki takkuuntuu helpommin kuin lyhyt turkki. Kannattaa ajoittaa uimiset niin, että turkki on puhdas ja takuton. Tai vähintäänkin takuton. Pelkkä uiminen ei koiran turkkia pese, joten jos koira on likainen uimaan mennessä, on syytä pestä koira uimisen jälkeen. Tällä tavoin takut ainakin selätetään.
Uimisen jälkeen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota koiran häntään. Uiminen voi aiheuttaa koiralle vesihännän. Vesihäntä on kivulias hännäntyven ja pienten hännän lihasten-ja hermojuurien tulehdustila. Karvainen häntä kannattaa edes pyyhkeellä kuivata ja huolehtia ettei häntä saa kylmää. Hännän lisäksi myös korvien kuivaus pyyhkeellä etenkin luppakorvaisilla roduilla ei ole haitaksi. Märät korvat ja kostean nihkeä keli on oikea tulehduskombo.
Aina on myös vaihtoehto lyhentää turkkia, mikäli koira ui paljon ja turkinhoito tuntuu työläälle. Karva on kasvava luonnonvara, joten karva kyllä kasvaa takaisin. Lyhyt turkki on parempi vaihtoehto kuin takkuinen.