Turkinhoitovälineet bichon frisélle!

Mercurites
4 min readJan 15, 2022

--

Bichon frise on valkoinen ja kiharakarvainen turkkirotu. Bichonista ei lähde karvaa, kuin leikkaamalla, joten turkki kasvaa melkeinpä loputtomiin. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa sekä trimmausta pysyäkseen takuttomana ja siistinä. Turkinhoito ja trimmaaminen on välttämätöntä.

Bichon frisé rodulle tyypillisessä karvassa.

Bichonin turkinhoito ei ole mitään tähtitiedettä, se vaatii viitseliäisyyttä, aikaa, oikeat tekniikat ja välineet. Käyn tässä läpi muutamia hyviä perusvälineitä, joiden avulla bichonin turkinhoito helpottuu.

TOP-3 VÄLINEET

KARSTA

Nro 1 bichonin turkinhoidossa on kunnon karsta! Karsta, jonka tyyny antaa hieman periksi, muttei liikaa. Karstassa on oltava piikit ilman palloja. Karsta on kulutustavaraa, joten karsta kannattaa uusia aika-ajoin. Bichonin turkki harjataan karstalla pesun yhteydessä. Karstaus tapahtuu vastakarvaan, jotta karva saadaan mahdollisimman auki ja pystyyn. Karstalla on paras selvittää takut: takkua aletaan karstata eri suuntiin, jolloin takku aukeaa.

DoggyManin karsta on meidäm kestosuosikki bichonin turkille!

KAMPA

Karstan jälkeen toinen tärkeä työväline on kunnon kampa. Metallinen kampa, jossa on tiheä ja harva puoli. Kammalla selvitetään loput pienet takut, jotka eivät ole karstalla lähteneet. Kamman avulla pienet takut saadaan liu’utettua turkista pois. Kammalla nostetaan karva pystyyn karvan juuresta saakka. Kamman kuuluu liukua karvan koko pituudelta. Jos näin ei kuitenkaan ole, on siellä vielä takku.

Eri kokoisia metallikampoja.

FÖÖNI

Bichonin turkki pitää kuivata föönillä suoraksi. Turkin huolellinen ja suoraksi kuivaaminen ennaltaehkäisee takkujen muodostumista. Kosteaksi jäänyt turkki on otollinen ”kasvualusta” takuille. Huolellinen föönaaminen vaikuttaa myös trimmauksen lopputulokseen: mitä suorempi turkki, sitä parempi lopputulos. Fööniksi sopii tehokas hiustenkuivain tai koirafööni. Hiustenkuivaajan kanssa joutuu samanaikaisesti karstaamaan, jotta turkki saadaan suoraksi. Koiraföönit ovat tehokkaampia, jolloin ilmavirta itsessään jaksaa puhaltaa karvan suoraksi. Karstausta ei siis ole välttämätöntä tehdä samanaikaisesti ,vaan vasta föönauksen jälkeen. Föönaaminen tapahtuu vastakarvaan, että turkkiin saadaan kunnolla volyymia.

Tällä TOP-3lla pääset jo pitkälle. Ilman karstaa, kampaa ja fööniä on bichonin turkinhoito oikeastaan mahdotonta. Loppulistan tuotteet helpottavat myös turkinhoitoa, etenkin trimmaamista, jos haluat opetella trimmaamista itse.

TURKINHOITOAINEET

Shampoo ja hoitoaine tulee valita turkin laadun mukaan. Toiset turkit tarvitsevat kosteutusta ja toiset volyymia jne. Joka tapauksessa bichonin turkki tarvitsee laadukkaat koirille tarkoitetut aineet, sillä turkkia joutuu pesemään usein. Shampoo saa olla reilusti pesevä, että turkista saadaan lika ja rasva pois. Silloin tällöin turkki on syytä pestä valkaisevalla shampoolla, jotta turkin väri kirkastuu. Bichonin turkki ei ole hohtavan valkoinen luonnostaan vaan luonnon valkea. Koiranäyttelyihin turkin valkaisu shampoolla tekee väristä hieman valkoisemman. Hoitoaineen käyttö tekee turkista helpommin käsiteltävän ja hoitoaine auttaa takkujen selvityksessä. Hoitoaineen kanssa on syytä olla varovainen, ettei se ”lätistä” turkkia liikaa. Etenkin pehmeä turkkisten koirien kanssa. Bichonin turkki on pystyturkki, joten turkin halutaan olevan pystyssä.

Muutamia hyväksi todettuja shampoo ja hoitoaine suosituksia bichonille:

Bichonia pestessä vaahdotus on tärkeää. Shampoon pitää vaahdota kunnolla.

TRIMMAUSSAKSET

Bichonin turkki leikataan rodunomaisesti saksilla, joten laadukkaisiin trimmaussaksiin kannattaa panostaa. Saksien kannattaa olla vähintään 7,5” pitkät, että niillä saa leikattua. Mitä lyhyemmät sakset, sitä enemmän joutuu tekemään leikkaustyötä ja vaikeampi saada tasaista leikkuujälkeä. Pitkillä saksilla saa kerralla enemmän karvaa pois. Mutta myös toisaalta mitä pidemmät sakset, sitä haastavampi niitä on käsitellä. Ensimmäisiksi trimmaussaksiksi kannattaa valita esim. Roseline 88081. Nämä sakset ovat hinta-laatusuhteiltaan erinomaiset ensi sakset. Sakset on syytä huoltaa eli puhdistaa irtokarvoista ja öljytä jokaisen trimmauskerran jälkeen. Tällöin saksien käyttöikä pitenee. Saksia kannattaa säilyttää varoen, mieluiten omassa kotelossaan, eikä niitä kannata tiputella lattialla. Lattialle tippuessaan sakset voivat olla pahimmassa tapauksessa käyttökelvottomat.

Trimmaussaksia löytyy markkinoilta valtavasti. Sakset kannattaa valita sen mukaan, mitkä tuntuu omaan käteen hyvältä. Minimipituus bichonia leikatessa kannattaa olla 7,5".

TRIMMAUSKONE

Bichonin trimmaukseen trimmauskone ei ole välttämätön, joskin sillä saa tietyt kohdat tehtyä nopeammin ja siistimmin: tassunpohjat ja vatsan. Tassunpohjat ja varpaanvälit kannattaa pitää lyhyenä, että koira toisi vähemmän kuraa ja hiekkaa sisälle. Varpaiden väliin muodostuu myös helposti takkuja, jos karvat pääsevät kasvamaan pitkiksi. Takut varpaiden välissä voivat hankaloittaa liikkumista ja tehdä siitä epämukavaa. Trimmauskoneella saa parhaiten varpaan välit ihan lyhyeksi, eikä tarvitse pelätä leikkaavansa varpaan välissä olevia ”poimuja”. Vatsa-ja nivusalue on myös helpompi ja turvallisempi trimmata trimmauskoneella kuin saksilla. Hygieeniasyistä nämäkin alueet kannattaa pitää lyhyenä.

Trimmauskoneella on helppo trimmata tassut ja vatsa.

Näillä perusvälineillä pärjää erinomaisesti bichonin turkin kanssa. Ei ole olemassa taikasauvaa, joka poistaisi takut. Paras väline takkujen poistoon ja karsta ja kampa. Huolellinen pesu ja kuivaus on kaiken a ja o.

Ps. Blogin lukijoille 5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com