Trimmaisinko itse vai veisinkö trimmaajalle?
Turkinhoito on yksi osa-alue huolehtia koiran hyvinvoinnista. Takkuinen turkki kiristää ihoa ja hankaloittaa liikkumista. Likainen koira haisee ja koiran iho voi olla niin tukossa ettei pääse hengittämään. Enkä usko, että kukaan voi sanoa, että likaista ja takkuista koiraa on kiva katsella, saati silittää. Ja trust me, ihan jokaisen koiran voi edes pestä ja harjata. Ei ole mitään syytä jättää edes sitä tarhassa asuvaa metsästyskoiraa pesemättä.
Siinäpä sitten kysymys, että tekisikö kaiken itse vai veisikö koiran ammattilaiselle? Tähän ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Kunhan valitsee jomman kumman, eikä sitä, että turkki jää hoitamatta.
Jos päätät trimmata itse, tässä muutama vinkki:
1. SATSAA VÄLINEISIIN
Kannattaa satsata laadukkaisiin välineisiin. Mikään muu ei turhauta kuin huonot välineet. Sakset ja trimmauskone, jotka ei leikkaa, liian tehoton fööni jne. Turkinhoito on huomattavasti mielekkäämpää, kun olet hommannut kunnolliset välineet. Usein pennun kasvattajalta saa parhaat vinkit juuri kyseiselle rodulle sopiville välineille. Harjaa ja kampaa on jos minkälaista markkinoilla, joten ota vinkit vastaan.
2. TOTUTA KOIRA TURKINHOITOON
Ihan oikeasti, usko minua ja totuta koira turkinhoitoon. Trimmaaminen on paljon helpompaa niin sinulle kuin koiralle, kun koira ei kokoajan kiemurtelee pois pöydältä, tai pahimmassa tapauksessa yritä kokoajan napsia. Myös työnjälki on siistimpää kun koira on tottunut turkinhoitoon ja pysyy paikallaan. Säästät myös itsesi aikaa, kun aika ei mene siihen, että yrität saada koiran pysymään paikallaan. On ylipäätään reilumpaa koiraa kohtaa, kun koiraa on totutettu hoitotoimenpiteisiin. Yleensä kasvattajat ovat jo tämän aloittaneet, joten jatka kasvattajan aloittamaa työtä.
3. OPISKELE
Turkinhoito ja trimmaaminen ei ole mitään tähtitiedettä, joten opiskele. Kysy neuvoja, lue koira-ja trimmauskirjoja, etsi netistä ohjeita ja videoita jne. Tietoa kyllä on saatavilla, kun vaan etsit. Kannattaa ensin vähän edes ottaa asioista selvää ennenkuin alkaa tehdä, vaikka karva onkin kasvava luonnonvara.
Jos kuitenkin päätät ulkoistaa koiran trimmauksen ammattilaiselle, niin tee koirallesi palvelus ja totuta koira turkinhoitoon. Tätä asiaa ei voi liian paljon painottaa. Trimmaajat kohtaavat ammatissaan todella paljon koiria, joita ei ole totutettu edes harjaamiseen. On todella kurjaa puolipakolla saada koira trimmattua x ajassa, kun koira venkoilee vastaan ja on stressaantunut. Tämä ei ole kellekään kivaa, etenkään sille koiralle.
Aasin siltana päästään toiseen tärkeään aiheeseen eli takkuihin. Useimmiten turkinhoitoon tottumaton koira ja takut kulkevat käsi kädessä. Jos koira on päässyt takkuuntumaan tai huopaantumaan kauttaaltaan vaihtoehdot ovat aika vähissä. Järkevintä näissä tapauksissa on ajaa turkki alas. Tämä ihan siitä syystä, että pahasti takkuuntuneen turkin selvittäminen on aikaavievää ja kivuliasta koiralle. Näissä tapauksissa hyvin usein laitetaan trimmaajan piikkiin, ettei trimmaaja osannut tai harmitellaan liian lyhyttä lopputulosta. En usko, että yksikään trimmaaja haluaa ajella asiakkaat nahkaa myöten. Joskus on vain pakko toimia näin, koiran hyvinvoinnin parhaaksi.
Paras vaihtoehto on hoitaa ja trimmata turkkia itse kotona sekä käyttää välillä ammattilaisella hakemassa turkkiin trimmausmallia. Tai jos trimmaaminen kokonaan tuntuu työläältä, kannattaa opetella edes pientä siistimistä, kuten kasvot, tassut ja peräpeili.