Rotuesittelyssä: Cockerspanieli

Mercurites
4 min readJun 8, 2021

--

Cockerspanieli kuuluu FCI-ryhmään 8 eli noutajiin, ylösajaviin ja vesikoiriin. Cockerspanielin alkuperäismaa on Englanti, josta rotu on levinnyt muualle maailmaa.

Cockerspanieli rodulle tyypillisessä karvassa. Kuvan cockeri on väritykseltään blue roan.

Cockerspanieli on iloinen ja vankka metsästys-ja seurakoira. Nykyään rodusta löytyy selkeästi kaksi erillistä linjaa: käyttö-ja näyttelylinja. Näyttelylinjaiset cockerit ovat vankempia ja karvaisempia verrattuna käyttölinjaisiin.

Cockerspanieli on iloinen ja miellyttämisen haluinen koira. Cockerin tunnistaa viimeistään kadulla sen jatkuvasti heiluvasta hännästä.

Cockerspanielin turkeista löytyy paljon eri värejä ja karvanlaatuja. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, että turkki pysyy takuttomana ja siistinä. Cockerspanielia trimmataan nyppimällä, saksilla ja konetta käyttäen. Runkoturkin kuollut ja väritön höttökarva nypitään pois. Korviin ja kaulaan kaulaan käytetään trimmauskonetta ja ohennussaksia.

Koska rodun harrastajat ovat parhaita kertomaan rodusta, olen koonnut lyhyet haastattelut. Olkaa hyvä!

(Rotumääritelmä löytyy täältä)

Susanna Pikkarainen on harrastanut cockereita lapsesta saakka. Cockerista on moneen harrastukseen, sillä rotu on ihmisystävällinen ja miellyttämisen haluinen.

Kuka olet?

Olen Susanna Pikkarainen, Kajaanista. Kennelnimeni on Sanwind. Synnyin koiraperheeseen, sillä äitini kasvattaa myös cockerspanieleita. Kodissani on siis aina ollut koiria. Kasvatimme äitini Satun kanssa 10 vuotta yhteisellä kennelnimellä ja viime vuodesta lähtien olen kasvattanut cockerspanieleita oman kennelnimeni alla.

Koirien kanssa tykkään viettää aikaa arkena ulkoillen ja tykkään myös osallistua erilaisille kursseille koirien kanssa, jolloin kehityn omasta mielestäni paremmin myös koiran ohjaajana.

Lempiharrastuksena minulla on koiranäyttelyt. Pyrin myös treenaamaan ja käymään jokaisen kotiin jäävän pennun kanssa spanieleiden taipumuskokeet. Joidenkin kanssa olen innostunut myös mejäilemään, mutta ne hommat on ollut viime vuonna tauolla kiireisen lapsiperhearjen keskellä.

Kun kotiin jää pentu kasvamaan, tykkään tutustua koiran persoonaan mahdollisimman hyvin. Se tarkoittaa sitä, että vietän paljon aikaa myös pennun kanssa tutustumalla uusiin paikkoihin ja opettamalla arjen perustaitoja pennulle. Pidän tärkeänä, että pennulle on tarjota myös kahdenkeskeistä aikaa.

Miten olet päätynyt juuri tähän rotuun?

Äitini Satu kasvatti kokkereita jo silloin kun minä synnyin. Kotonani on siis aina ollut kokkereita. Joskus meillä on ollut myös muun rotuisia koiria, mutta kokkerissa on vain sitä jotain.

Millaisena koet rodun turkinhoidon?

Koen sen suhteellisen helpoksi, vaikka minulla on useampi koira kotona. Olen toki tottunut hoitamaan koirien turkkeja jo pikkutytöstä asti. Kyllähän turkinhoitoon saa aikaa hurahtamaan, mutta mielestäni vaikeaa se ei ole, kun perusasiat on hallussa. Kaiken tärkein asia on säännöllisyys ja minulla on aina kalenterissa ylhäällä koirien turkinlaittovälit. Jokaisella koiralla on oma turkinlaittoväli, jolloin pesen ja trimmaan koiran.

Joillakin yksilöillä rodussa koen olevan ehkä turhan runsas turkki, mutta onneksi tähän voi trimmaamalla vaikuttaa ottamalla ylimääräisen turkin pois, jolloin turkinhoitokin on paljon helpompaa. Pidän tärkeänä, että koirien trimmivälit ovat tarpeeksi lyhyitä, sillä se vaikuttaa niin paljon kaikkeen muuhun. Sopivassa trimmissä oleva turkki kuivuu nopeammin, eikä kanna niin paljon roskaa kotiin. Puhumattakaan terveydellisistä syistä. Mielestäni pesuväli on hyvä silloin, kun pesujen välillä ei koiran turkkiin ehdi muodostua takkuja. Hapsujen pituus kannattaa miettiä sen mukaan, mikä tuntuu itsestä käytännölliseltä ja jota jaksaa hoitaa. Joka tapauksessa kokkerin trimmausväli pitää pitää lyhyenä, sillä lyhyeksikin otettu turkki kasvaa ihan yhtä nopeasti esimerkiksi tassuista, korvista ja huulipoimusita, jotka on tärkeää pitää aina lyheyssä trimmissä.

Cockereista löytyy iso väriskaala. Kuvassa koko musta cockeri.

Millaisia välineita ja aineita käytät turkinhoidossa?

Välineitä ja aineita on vuosien varrella kertynyt kaappeihin myös yli tarpeen. Mutta mielestäni tärkeää on hyvät pesuaineet ja hoitotuotteet, jotka sopivat juuri sinun koirallesi. Eli sellaiset tuotteet, mitä koirasi turkki kaipaa. Pesuun minulla on laadukas shampoo ja hoitoaine. Tarpeen mukaan käytän myös syväpuhdistavaa shampoota sekä hoitavia maskeja silloin, kun turkki tarvitsee extra kosteutusta. Pesun jälkeen käytän kevyttä harjausnestettä, ennen föönaamista. Kesällä hoitosuihkeen on hyvä olla sellainen, jossa on myös uv suoja.

Välineinä kokkerin trimmaamiseen tarvitsee ainakin hyvät tassusakset, keskimittaiset suorat sakset sekä ohennussakset.

Turkin kampaamiseen käytän oikeastaan suurimmaksi osaksi hyvää karstaa. Tiheämmällä kammalla tarkistan vielä, ettei mihinkään jäänyt takkuja pesun ja kuivauksen jälkeen.

Kuolleen karvan poistamiseen minulla on myös pohjavillaharoja käytössäni, mutta kaikista paras lopputulos tulee yleensä sormin nyppimällä kuollut karva pois. Mutta pohjavillaharan käytölle on kyllä myös oma aikansa ja paikkansa. Se säästää myös käsiä, kun kaikkea kuollutta karvaa ei tarvitse nyppiä käsin.

Turkinkuivaamisessa turbofööni on aivan ehdoton :)

Mikä tässä rodussa on parasta?

Rodussa on mielestäni parasta elämänilo! Kokkeri on aina valmiina toimintaan ja tykkää tehdä asioita omistajansa kanssa. Rodunomainen kokkeri myös oppii asioita helposti ja sillä on hyvä keskittymiskyky. Se tekee kokkerista sopivan harrastuskaverin moniin eri lajeihin. Silloin kun taas mitään ihmeellistä ei tapahdu, koira osaa asettua ja olla ihan rahassa. Se kuuluisa OFF nappi löytyy siis myös. Nämä on henkilökohtaisi mielipiteitä, millaisena pidän ihannekokkeria :)

Entäs haastavinta?

Luonteet vaihtelevat jonkin verran yksilöstä riippuen. Kasvattajan näkökulmasta myös sopivien urosten löytäminen on aina oma hommansa. Turkit ovat mielestäni joskus turhan runsaita joillain yksilöillä, mutta vastapainoksi löytyy onneksi myös koiria joilla on hyvänlaatuinen ja hillitty turkki. Tähän asiaan voi onneksi vaikuttaa jalostusvalinnoilla.

Terveisiä rodusta kiinnostuneille?

Jos rotu kiinnostaa, suosittelen tutustumaan siihen ensin mahdollisimman hyvin. Rotuyhdistyksen sivuista on hyvä aloittaa tutustuminen, missä on paljon asiaa rodusta. Sen jälkeen kannattaa koittaa päästä tapaamaan rotua livenä vaikka koiranäyttelyihin tai yhteislenkeille. Sitä kautta pääsee käytännössä näkemään vaikuttaako rotu itselle sopivalta ja jutella rodun harrastajien parissa.

Susanna Pikkarainen kasvattaa kennelnimellä Sanwind. Kuvassa Susannan kanssa kaksi punaista cockerspanielia.

Ps. Cockerspanielin turkinhoitokurssit alennuksesssa -20% kesäkuun ajan! Käytä koodia: cockerikesä21

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com