Rotuesittelyssä: Havannankoira

Havannankoira on ystävällinen ja iloinen seurakoira. Havannankoira kuuluu FCI ryhmään 9 eli kääpiö-ja seurakoiriin.

Mercurites
4 min readAug 24, 2021

--

Musta-valkoinen havannankoira. Havannankoiran juuret johtavat Kuubaan, jonka pääkaupungin mukaan se on saanut myös nimensä.

Havannankoiran alkuperä on hieman hämärän peitossa, mutta rodun juuret löytyvät Välimereltä sekä Kuubasta, Havannasta, kuten rodun nimikin sen kertoo. Rotu on täältä levinnyt ympäri maailmaa ihmisten mukana. Rotu on alunperinkin toiminut seurakoirana.

Havannankoiralla pitkä, sileä ja laineikas karvapeite, josta löytyy värejä laidasta laitaan: mustasta kultaan ja niiden välimalleja sekä kirjavia. Pohjavillaa on niukasti tai ei ollenkaan. Turkkia ei kuulu virallisesti trimmata, paitsi tassuja ja kuonokarvoja voi hieman siistiä. Monet kuitenkin pitävät kotioloissa turkin lyhenä, koska se helpottaa turkinhoitoa.

Turkinhoito ei ole vaikeaa, joskin aluksi työlästä. Havannalainen on pestävä säännöllisesti, että turkki pysyy kauniina ja hyväkuntoisena. Vaikein osuus turkinhoidossa on pentukarvan vaihtuminen aikuiskarvaan.

Havannalaisista löytyy suuri värikirjo eri värisiä koiria. Tukka on syytä pitää kiinni kotioloissa, ettei karvat roiku silmissä.

Koska rodun harrastajat ovat parhaita kertomaan rodusta, olen koonnut lyhyet haastattelut. Olkaa hyvä!

(Rotumääritelmä löytyy täältä)

Petra Riisiö kasvattaa havannankoiria kennelnimellä Zeralda´s. Kuva: Petri Viinikainen

Kuka olet?

Olen Petra Riisiö, Kuopiosta ja kasvatan Havannankoiria kennelnimellä Zeraldas. Havannankoiria olen kasvattanut vuodesta 2005. Suomen Kennelliiton Vuolasvirta palkinnon havannankoirien kasvatuksesta sain vuonna 2020. Ensimmäisen koirani tiibetinspanielin sain jo lapsena vuonna. Siitä lähtien koirat ovat olleet osa elämääni tavalla tai toisella. Olen käynyt kennelliiton sekä kasvattaja- että kasvattajan jatkokurssin, olen myös suorittanut trimmaajan tutkinnon sekä muita erilaisia kursseja ja koulutuksia on tullut koluttua vuosien saatossa kymmeniä. Ei löydy koiralajia, jota en ole kokeillut tai seurannut muuten mielenkiinnolla. Kuopiossa kokoonnumme havannankoirien kanssa näyttelyharjoitusten, yhteislenkkien tai muun puuhailun merkeissä. Teen myös yhteistyötä monien rotujen kasvattajien ja harrastajien kanssa. Autan astutuksissa, synnytyksissä, koulutuksissa, turkinhoidossa, trimmauksissa ja mitä kaikkea tähän liittyykään; koiratouhusta ei ehkä voi puhua enää harrastuksena se on elämäntapa. Koiraharrastuksen mahdollistamiseksi toimin kaupanalalla apulaismyyntipäällikkönä.

Kotona asuu tällä hetkellä kaksi koiraa. Lauma on harventunut ikääntyneiden koirien myötä ja kotona asuu nyt kaksivuotias Helga-neiti ja vasta nuori puolivuotias Lyydia. Kasvatustyöni tapahtuu täysin kotioloissa yhteistyöperheiden kanssa. Erillisiä koiratiloja minulla ei ole, vaan koirat ja pennut elävät osana kodin arkea.

Miten olet päätynyt tähän rotuun?

Havannankoiraan tutustuin sattumalta Tiibetinspanieliharrastukseni myötä. Pääsin vierailulle kasvattajan luokse ja siellä näin näitä hurmaavia hulmuhelmoja. Nuoruudessa minulla oli persialaiskissoja, joten turkinhoito oli tuttua puuhaa. Into päästä puuhastelemaan taas turkkien kanssa heräsi ja niin meille muutti vuonna 2004 havannankoira Wanda. Tuon koiran myötä menetin rodulle pikkusormen ja lopulta koko sydämeni. Wandaan ja rodun kasvattajiin tutustumisen myötä hurahdin rotuun ja kasvatustyöhön. Sain paljon uusia ystäviä, joilla on sama rakkaus tätä ihanaa rotua kohtaan.

Millaisena koet rodun turkinhoidon?

Havannakoiran turkinhoito ei ole vaikeaa. Hieman vaivaa ja opettelua se vaatii, mutta itse en koe pitkääkään turkkia hankalana. Kun opettaa pennun heti alusta saakka hoitorutiineihin, ei pitkäkään turkki ole mahdottomuus. Omat koirani pesen viikon parin välein, riippuen millaisia ulkoilusäät on olleet. Aikaa yhteen koiraan menee noin tunti viikossa. Havannankoiran kruunu on hulmuava turkki. Hienosti hoidettu turkki on ilo silmälle, sitä voi ylpeydellä esitellä ja usein se herättää ohikulkijoissakin ihastuneita huokailuja. Itse pidän koirat pitkässä turkissa, toki vanhukset sitten saavat helpotuksen lyhyempään malliin.

Turkinhoitoon ei tarvita erikoisvälineitä. Laadukas harja ja kampa, sekä tehokas turkinkuivain riittää. Pesuun turkinlaatuun käypä shampoo ja hoitoaine sekä suihkutettava hoitosuihke. Laadukkaita pesuaineita on nykyään monilla eri valmistajilla, jokaiselle turkinlaadulle löytyy sopivat hoitotuotteet kokeilemalla. Turkinhoito aloitetaan heti pennusta, vaikka ajatuksena olisikin pitää turkki aikuisena lyhyempänä. Pentu kammataan päivittäin, että pentu tottuu siihen, että turkkia hoidetaan. Säännöllisesti hoidettuna turkki pysyy helpommin takuttomana, iho terveenä, eikä hoitotoimenpiteistä tule suurta taakkaa arkeen. Turkin ja ihon säännöllinen hoito pesuin ja kampaamalla on osa perusterveydenhoitoa. Harjatessa tai kammatessa on muistettava, että harjan tai kamman täytyy mennä ihoon asti, muuten siitä ei ole hyötyä. Varsinkin korvien taakse, housukarvoihin, kainaloihin ja häntään muodostuu helposti takkuja. Helppo tapa harjatessa on toisella kädellä avata turkki vastakarvaan ja kammata se kerroksittain oikeaan asentoon. Turkinhoito ei ole kamppailulaji, vaan onnistuu parhaiten, kun rauhallisesti pidät koiran aloillaan ja kehut kun koira on paikallaan. Ole huolellinen, että kampaat turkin ihoon saakka auki, helposti sitä sortuu silottelemaan vain pintakarvoja. Pese pentukoira 2–4 viikon välein, näin se tottuu turkinhoitoon heti pennusta.

Mikä tässä rodussa on parasta?

Havannankoirassa rotuna parasta on sen sosiaalinen ja viisas luonne, kaunis ulkonäkö sekä näpsäkkä koko. Havannakoira on hyvin viisas rotu, josta saa kouluttamalla uskollisen ja helpon perheenjäsenen sekä mukavan harrastuskaverin lenkkipoluille tai moneen koiralajiin.

Entäs haastavinta?

Peruskoulutukseen, turkinhoitoon, kynsienleikkuuseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin kannattaa perehtyä ja pentuaikana käyttää aikaa. Havannankoira on viisas rotu ja helposti opettaa omistajansa tanssimaan oman pillinsä mukaan, jolloin edessä saattaa olla haasteita. Vaikka rotu on kooltaan pieni, tarvitsee se pentuna hyvän peruskulutuksen ihan niin kuin mikä tahansa muukin rotu.

Terveisiä rodusta kiinnostuneille?

Havannankoira rotuna on tällä hetkellä hyvin suosittu. Suosion myötä pennun löytäminen saattaa olla haasteellista. Kannattaa malttaa mielensä ja tutustua huolella rotuun, kasvattajiin ja tulevan pentueen vanhempiin. Eri suku linjoissa on suuria eroja luonteissa ja turkin laadussa. Rotuna oikea luonteinen havannakoira on mitä ihanin perhekoira. Yleensä siinä käy niin että kun yhden havannankoiran saa, ei malta olla ottamatta toista, niin hurmaava tämä sydämmellinen rotu on.

Terveisin Petra & Zeraldas havannat

Havannankoiralla on kaunis, laineikas ja laskeutuva turkki.

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com