Pallit pois?
--
Nykyään tuntuu olevan enemmän ja enemmän muoti-ilmiö steriloida/kastroida nuoria, alle vuoden ikäisiä koiria ”käytösongelmien” vuoksi. Usein siis nämä ns. käytösongelmat ovat kuitenkin koiralle lajityypillistä käyttäytymistä, kuten nuuhkiminen ja merkkailu. Omistajia ärsyttää, kun koira jää jatkuvaan nuuhkimaan lenkillä ja merkkailee joka tolpan, eikä lenkki etene omistajan haluamaan tahtiin.
Sterkkaus eli sterilointi tehdään nartulle, jolloin siltä poistetaan munasarjat ja mahdollisesti kohtu tai osa siitä. Tällöin nartulla ei ole enää juoksuja eli kiima-aikaa eikä siis voi tulla tiineeksi. Kastrointi tehdään urokselle, jolloin siltä poistetaan pallit. Myöskään uros ei voi tällöin enää lisääntyä. Eläinlääkäreille nämä ovat viikottaisia rutiinitoimenpiteitä, joilla luvataan helpotusta koiran ja omistajan elämään. Ja bonuksena käytösongelmat jäävät samalla kertaa myös leikkuupöydälle. Not.
Sterkkaus/kastraatio on aiemmin ollut vasta iäkkäämmille koirille tehtävä toimenpide, mutta nykyään kumpaakin tehdään enemmissä määrin nuorille, vasta alle vuoden ikäisille koirille. Sterkkaus/kastraatio helpottaa usein ihmisen elämää, kun lenkit sujuvat joutuisammin, kun merkkailu loppuu ja useamman koiran taloudessa koirien väliset kiistat/uhoamiset vähenevät. Koiran elämää tämä sen sijaan saattaa muuttaa tylsemmäksi.
Sterkkaus/kastraatio terveydellisistä syistä on joskus pakollista ja näillä saatetaan saada koiralle lisää elinvuosia. Nartuilla riskinä on esim. kohtutulehdus ja uroksilla esim. eturauhasvaivat. Miettisin kuitenkin kaksi kertaa nuoren koiran kohdalla, onko sterkkaus/kastrointi pakollista jo nyt? Toimenpiteiden haitoista puhuttaessa mainitaan usein vain nouseva paino. Sen sijaan eläinlääkärit puhuvat hyvin hyvin vähän siitä, kuinka nämä toimenpiteet vaikuttavat koiran karvaan. Haluan lähestyä aihetta lähemmin turkinhoidon kannalta.
Miten sterilisaatio tai kastrointi sitten vaikuttaa karvaan?
Tämä riippuu hieman rodusta ja yksilöstä. Karkeasti voidaan sanoa, että suurimmalle osalle koirista kastraatio/sterilisaatio vaikuttaa karvaan negatiivisesti.
Karkeakarvaisilla, nypittävillä roduilla turkinlaatu usein pehmenee radikaalisti ja karvan määrä lisääntyy huomattavasti. Kun karva on pehmeää, ei se irtoa enää samalla tavalla ja nyppiminen sattuu koiraa. Tällöin karvan nyppiminen unohdettava ja siirryttävä saksin tai koneella trimmaamiseen. Tällöin turkki menettää sään kestävyyden ja värinsä. Se ei enää hylji likaa ja vettä, jolloin koiraa on pestävä ja trimmattava useammin, koska karva on niin pehmeää ja kasvaa nopeammin.
Spanieleilla myös karvan määrä lisääntyy ja karva muuttuu silkkisestä pehmeäksi ja hamppumaiseksi, joka ei enää kiillä. Turkki myös yleensä menettää väriään, jolloin siitä tulee vaaleampi. Joillakin turkki saadaan pelastettua tiheällä trimmausvälillä ja ahkeralla harjaamisella. Useimmiten näidenkin kohdalla on valitettavasti siirryttävä turkin nyppimisestä leikkaamiseen. Karvaa on niin paljon ja jos kotona turkinhoitaminen ei suju.
Pohjavillaisilla roduilla, kuten lapinkoirat, samojedit, sheltit jne. karvan määrä myöskin lisääntyy ja pohjavilla takkuuntuu helpommin. Pohjavillan määrä lisääntyy huomattavasti ja turkki on kiilloton. Joillakin karvaa irtoaa kokoajan ja toisilla taas ei juuri ollenkaan. Kun pohjavilla ei irtoa normaalisti, vaan kasvaa kokoajan on koira vain pelkkää karvaa. Molempien vaihtoehtojen kohdalla turkkia on pestävä ja föönattava useammin, että karva saadaan irti.
Rodut, joilla ei ole varsinaista karvanlähtöä (kuten villakoirat, bichonit ja vesikoirat) sterilointi/kastrointi vaikuttaa karvaan kokemuksieni mukaan vähiten. Joillakin karva voi muuttua ohuemmaksi, toisilla taas karvaa saattaa kasvaa enemmän. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat trimmausvälin lyhentämistä. Ohut karva on nopeammin huonomman näköinen ja takkuuu herkemmin kuin paksumpi turkki. Myös näiden rotujen kohdalla turkin väri eli pigmentti saattaa huonontua. Valkoisilla koirilla tämä näkyy lähinnä vaalenevassa kirsussa. Joka tapauksessa tällaisten rotujen karva ei yleensä muutu niin radikaalisti, kuten ylläolevien.
En ole leikkuuttamista vastaan, mutta haluan, että ihmiset miettisivät nuoren koiran kohdalla, onko se välttämätöntä ihan vaan jo pelkästään turkinhoidon näkökulmasta. Norjassa koiran leikkuuttaminen ilman terveydellisiä syitä on kiellettyä eläinsuojelulain puitteissa. Haluan, että mietit kahdesti ennenkuin teet päätöksen, jos syynä on vain se, ettet jaksa kun koirasi pysähtelee lenkillä nuuhkimaan ja merkkailemaan. Tai oletat leikkuuttamisen olevan ratkaisu kaikkiin koiran ns. ”ongelmiin”.
Terkuin, Laura, trimmaaja
Mercurites Oy
Ps. Blogin lukijoille 5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi