Pakkanen ja turkinhoito

Mercurites
2 min readJan 5, 2024

Välillä edelleen kuulee puhuttavan, ettei koiraa saa pestä talvella. Talvi ja pakkanen eivät tarkoita automaattisesti sitä, ettei koiraa voisi pestä. Joitakin asioita kannattaa ottaa erityisesti huomioon talvella pestessä.

Jos tiedät, ettet saa koiraasi täysin kuivaksi joistain kohdin, (esim. pää, korvantaukset, kuono) kannattaa pesu ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, ettette ole juuri menossa ulos. Jos turkki jää kosteaksi ja menette ulos, koira takuulla paleltuu. Vaikka koiran saisi täysin kuivaksi kannattaa koiraa pitää muutama tunti vielä pesun jälkeen sisällä, että kaikki pintakosteus vielä haihtuu.

Koiran turkki sähköistyy talvella helpommin, kun käytetään takkeja ja haalareita, joten kannattaa käyttää tavallisesta enemmän hoitoainetta. Hoitoaine muutenkin suojaa ja kosteuttaa ihoa. Vaatteet myös useimmiten takuttavat turkkia, joten hoitoaine auttaa karvan selvittämisessä ja pitää karvan liukkaana, joka edesauttaa takkuuntumista. Hoitoaineen lisäksi kannattaa vielä ottaa kaveriksi suihkutettava hoitoaine, jota voi pesujen välissä lisätä turkkiin, jos karva meinaa sähköistyä.

Talvella turkki pysyy puhtaanampana kuin muina vuodenaikoina, joten on syytä kiinnittää huomiota shampoon valintaan. Säännölliset ja usein pestävät turkit eivät välttämättä kaipaa talvisin syväpuhdistavaa shampoopesua. Hoitava ja kosteuttava shampoo on hyvä valinta pakkaskeleille, jos turkki ei ole erityisen likainen.

Kynnet eivät talvisin kulu, joten kynsiä kannattaa tsekata ja leikata useamman. Pehmeä luminen maa ja pakkaset, jolloin yleensä lenkit ovat lyhyempiä, eivät luontaisesti kuluta kynttä. Koirat kasvattavat myös talveksi usein rehevämmät tassukarvat, koska nämäkään eivät talvisin kulu pehmeällä lumella. Tassukarvojen kanssa kannattaa miettiä, kumminko tekee. Leikkaako karvat lyhyeksi varpaista, jolloin lumi ei tartu varpaisiin niin helposti. Vai leikkaako karvat lyhyeksi silläkin uhalla, että varpaat palelevat helpommin.

Talvisin voi myös lisätä koiran ruokavalioon enemmän rasvoja kuin muina vuodenaikoina. Rasvaisempi ruoka ja öljylisä auttaa turkkia pysymään hyvänä sisältä päin.

Vaikka talvi ja pakkanen auttavat pitämään turkin puhtaana, kannattaa koiraa kuitenkin pestä säännöllisesti. Erityisesti silloin, jos käytätte vaatteita. Haalareiden ja takkien kanssa on oltava pitkä turkkisen koiran kanssa tarkkana takkujen varalta. Tästä syystä säännölliset pesuvälit, ettei takkukatastrofi iske.

Turkkiin tarttuva lumi voi myös aiheuttaa takkuja. Erityisesti kainalot ovat sellaiset, jotka takkuuntuvat lumen seurauksena helposti.

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com