Onko trimmaussaksilla väliä?

Mitä eroja saksissa on? Mitkä on sopivat juuri minulle?

Nykyään markkinoilta löytyy valtava määrä erilaisia saksia. Saksia on yhtä paljon kuin on leikkaavia käsipareja. Kokeilemalla ja leikkaamalla selviää, mitkä ovat juuri omaan käteen sopivat.

Saksien käyttö ja oikeaoppinen ote kannattaa opetella heti alusta alkaen oikein. Sakset ovat käden jatko. Peukala ja nimetön pitävät saksista kiinni ja muut sormet lepäävät saksien kädensijalla. Vain peukalo liikkuu ja niin saksilla tehdään leikkaustyö. Saksilla ei sipsutella saksen kärjellä vaan leikkaustyö tehdään koko saksen mitalla! Mitä pidemmät sakset, sitä enemmän niillä saa kerralla karvaa leikattua. Pidemmät sakset vaativat usein myös harjaantuneemman leikkaajan, sillä pitkiä saksia on vaikeampi hallita, kuin lyhempiä. Saksilla leikataan järjestelmällisesti turkkia, niin että sakset liikkuvat kokoajan. “Hyppiminen” ja “poukkoilu” kohdasta toiseen ei tuota tasaista lopputulosta.

Oikeaoppinen saksiote.

Fiskarssit, askartelusakset tms. eivät sovi koiranturkin leikkaamiseen. Saksien on oltava terävät, jotta karva leikkaantuu. Trimmaaminen on huomattavasti miellyttävämpää saksilla, jotka leikkaavat hyvin. Huonoilla välineillä ei saa hyvää lopputulosta. Hyvien trimmaussaksien hinnat alkavat noin satasen kieppeiltä.

Esittelen tässä muutamat saksimallit, joita olen käyttänyt.

Madan MAS-90

Pituus: 9”

Paino: 62 gr. Ultrakevyet. Sakset ovat todella kevyet käteen eikä näin käsi väsy.

Havaintoja: Turkin on ehdottomasti oltava takuton ja suoraksi föönattu. Sakset sopivat enemmän hifistelyyn ja tarkkaan työskentelyyn kuin ”raakaan” leikkaamiseen, mikäli trimmausväli on päässyt venähtämään. Leikkaan näillä itse paljon ”pintoja” näyttelyissä. Saksissa on hyvä muotoilu, joten ne ovat käteen ergonomiset. Tykkään myös näiden pituudesta, sillä karvaa saa leikattua enemmän kerralla.

Madanin sakset ovat ehdottomasti kevyimmät sakset, millä olen leikannut.

Kencii Five Star

Pituus: 9”

Paino: 94 gr

Havaintoja: Nämä sakset sopivat hyvin ”raakaan” leikkaamiseen, kun turkki on päässyt pitkäksi. Pitkän terän ansiosta näillä saksilla saa leikattua kerralla paljon. Erinomainen perussaksi isojen pintojen leikkaamiseen. Saksissa on suora kädensija ja yksi sormituki. Sakset ovat pitkät, joten esim. bichonin selän saa leikattua lähes kerralla. Minun ehdoton kestosuosikki saksi!

Kestosuosikki!

Kencii Love

Pituus: 8”

Paino: 92 gr

Havaintoja: Hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset sakset. Sopivat hyvin ”raakaan” leikkaamiseen sekä pienien alueiden hifistelyyn. Saksissa on hyvä muotoilu, joten ne ovat käteen ergonomiset.

Erinomaiset perussakset, myös ensisaksiksi!

Kencii Love Curved

Pituus: 8”

Paino: 88 gr

Havaintoja: Hinta-laatusuhteiltaan erinomaiset sakset. Nämä käyrät sakset sopivat pyöreiden muotojen muotoiluun. Nämä sakset eivät yksinään riitä koko koiran trimmaamiseen, sillä esim. bichonin/villakoiran selkää trimmatessa tarvitaan lisäksi suorat sakset.

Käyrillä saksilla on helppo muotoilla pyöreitä linjoja.

Kencii Bumble Bee

Pituus: 8”

Paino: 87 gr

Havaintoja: Erinomaisesti leikkaavat sakset. Saksilla on helppo leikata leveän terän ansiosta tasaista ja kerralla paljon karvaa. Ehkä eivät paras vaihtoehto aloittelijalle. Saksissa on hyvä muotoilu, joten ne ovat käteen ergonomiset.

Sakset vaativampaankin makuun!

Roseline 88081 / 88080

Pituus: 8,25”

Paino: 96 gr

Havaintoja: Hyvät perussakset aloittelijalle. Leveä terä helpottaa tasaisen trimmausjäljen tekemiseen. Leikkaavat hyvin myös paksua turkkia, vaikka siinä olisi vielä takkujakin. Saksissa on suora kädensija ja yksi tuki sormille.

Suosittu perussaksi trimmaukseen.

Olipa sakset, mitkä hyvänsä tärkein ominaisuus on se, että sakset leikkaavat terävästi. On mahdotonta leikata tasaista ja hyvää jälkeä tylsillä saksilla. Laadukkaat sakset kestävät pitkään, mikäli niitä käytetään ja huolletaan asianmukaisesti. Sakset kannattaa säilyttää omassa kotelossaan ja varoa tiputtamasta saksia lattialle. Saksilla leikataan aina puhdasta turkkia! Likaisen turkin leikkaaminen tylsyttää sakset hetkessä. Leikkaamisen jälkeen sakset puhdistetaan irtokarvoista säämiskällä ja öljytään saksiöljyllä. Saksia voi teroituttaa ammattilaisella, jolloin niiden käyttöikä pitenee. Itse lähetän sakset aina TeräX Oylle.

-Laura/Mercurites Oy

Ps. Blogin lukijoille 5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com