Näyttely -vai kotiturkki?

Mercurites
3 min readApr 25, 2021

”Ei tämä ole mikään näyttelykoira, leikkaa lyhyeksi vain” kuulee usein sanottavan. Mikä sitten oikeasti on näyttelyturkki? Tai kotiturkki?

Jokaisella rodulla on rotumääritelmä. Rotumääritelmässä kerrotaan, millainen karvan kuuluu olla. Ja trimmauksesta. Tai saako turkkia ylipäätään edes siistiä. Rotumääritelmä antaa tulkinnan varaa karvasta ja trimmauksesta.

Bichon frisé trimmattu rodulle tyypillisesti.

Näyttelytrimmauksesta, näyttelykarvasta tai näyttelykoirasta kuulee yleensä puhuttavan, jos koiralla on paljon karvaa. Paljon karvaa ei automaattisesti tarkoita, että koira olisi näyttelykoira. Koko termi näyttelykoira on mielestäni muutenkin ihan outo. En edes tiedä, mitä se tarkoittaa. Parempi termi näyttelytrimmille olisi rodunomainen trimmaus. Silloin termi kertoo sen, että ko. rotu on trimmattu rodulle tyypillisesti rotumääritelmän ja yleisten normien puitteissa. Se, että rotumääritelmä ja rodun historia antaa viitteet trimmauksesta ja karvasta ei ole tuulesta temmattua. Trimmauksilla on yleensä ollut jokin tarkoitus. Ajatellaan vaikka villakoiraa ja continental-trimmausta: villakoira on alunperin ollut vedestä noutava koira ja pallomaisella trimmauksella ollut tarkoitus suojata koiran sisäelimiä ja jalkatupsuilla niveliä. Hännässä oleva tupsusta on nähty, missä koira liikkuu uidessan kaislikossa. Myös se, että karvan on oltava esim. karkea (kuten monet terrierit) ja se on trimmattava nyppimällä, on ”määrätty” sen vuoksi, että koiran turkki pysyisi säänkestävänä. Karkean karvan leikkaaminen aiheuttaa sen, ettei karva enää lähde nyppimällä leikkaamisen jälkeen, sillä karva muuttuu pehmeäksi. Pehmeä = ei säänkestävä.

Kotitrimmaus, kotiturkki tai kotikoira taas yleensä mielletään automaattisesti mahdollisimman lyhyeksi kynittyä karvaa, jolloin rodusta ei olla edes varmoja. ”Tämä on vain kotikoira, leikkaa ihan lyhyeksi”, on hyvin yleinen lause, kun ihmiset tuovat koiran trimmiin. Kotikoira termi on myös mielestäni jotenkin vähättelevä. On tosi OK pitää karva lyhyenä, jos turkkia ei jaksa hoitaa niin paljon kuin pitkä turkki sitä vaatisi. On aina parempi vaihtoehto pitää turkki lyhyenä kuin pitkänä ja takkuisena. Monelle rodulle voi jättää rodulle jotain tyypillisiä piirteitä, vaikka turkkia leikkaisi lyhyemmäksi. Riippuen rodusta kannattaa miettiä, onko koira tarpeellista leikata kokonaan lyhyeksi vai riittäisikö esim. koristekarvojen lyhyentäminen helpottamaan turkinhoitoa. Ja vaikka turkin haluaisi pitää kokonaan lyhyenä, on syytä tarkastella, kuinka turkkia aletaan lyhentää. Kannattaako turkkia ylipäätään hurauttaa koneella kauttaaltaan nahkalle. Etenkin nypittävät rodut, kuten monet terrierit ja spanielit, joilla turkki usein menee ”pilalle”, jos turkkia leikataan koneella. Turkin pilaantumisella tarkoitan sitä, että monet karkeat turkit pehmenevät, mikäli niitä leikataan koneella, jolloin turkki menettää säänkestävyytensä. Ja turkki muuttuu usein myös vaikeammaksi hoitaa, kun se on pehmeää höttöä.

Bichon frisé trimmattu lyhyempään malliin, säästäen kuitenkin bichonille tyypillisen pyöreän pään. Yksityiskohtana koiralle jätetty hauskat jalkatupsut.

Oli koira sitten pitkässä tai lyhyessä turkissa, niin turkkia on silti hoidettava. Lyhyt turkki ei tarkoita sitä, että karvan voi jättää hoitamatta tai hoitaa vähän sinne päin.

Terkuin, Laura, Mercurites Oy

Ps. Blogin lukijoille 5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi”

Kokonaan koneella leikattu sporttinen “lambi”-malli bichon frisélle.

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com