Kynnet kynnet

Mercurites
3 min readAug 31, 2023

--

Koiran kynnet kasvavat kokoajan, läpi koiran elämän. Nuorilla koirilla ja pennuilla kynnet kasvavat usein nopeammin kuin vanhemmilla. Kynsiä on tavallisesti 4–5/per jalka. Joillakin koirilla on takakannukset, joillakin ei. Monelta alkukantaiselta rodulta löytyy myös tupla-ja triplakannuksia. Takakannusten kanssa on syytä olla tarkkana, sillä joskus ne ovat vain nahkariekaleet ja näin ollen jäävät helposti kamman väliin, jos erehtyy luulemaan niitä takuiksi. Kannuskynnet eivät pääse kulumaan luonnollisesti ja kasvavatkin helposti kiepille. Tästäkin syystä kannuskynsiä on syytä tarkkailla. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää, että kynnet ovat tarpeeksi lyhyet, kun ne eivät koiran normaalisti seistessä osu maahan.

Useimmiten ylipitkäksi päässeitä kynsiä ei kerralla saada lyhennettyä haluttuun mittaan, sillä kynnen sisällä oleva ydin kasvaa kynnen mukana.

Koiran kynsienleikkaus tiheyteen vaikuttavat mm seuraavat asiat:

  1. Alusta

Se millaisella alustalla koira liikkuu pääsääntöisesti vaikuttaa kynsien kulumiseen: Asfaltti kuluttaa kynsiä (poislukien kannuskynnet) enemmän kuin metsäpolku. Talvi ja luminen maa ei juurikaan kuluta kynsiä.

2. Koiran rakenne

Kevyt rakenteisilla koirilla useimmiten kynnet eivät usein kulu niin hyvin kuin raskaampi rakenteisilla. Kevytrakenteinen koira askeltaa kevyesti liitäen, jolloin kynnet eivät juurikaan laahaa maata myöten. Kun taas raskas rakenteisimmilla askellus on enemmän maata tavoittavaa, jolloin kynnet osuvat ja laahaavat maata pitkin koiran liikkuessa.

Ylipitkät kynnet vääntävät pahimmassa tapauksessa koiran varpaita ja koko raajaa virheasentoon. Kiepille kääntyvät kynnet voivat porautua koiran anturaan ja aiheuttaa anturaan reiän ja tulehduksen. Joskus tilanne on niin paha, että koira on haluton liikkumaan. Liikkuminen tekee kipeää ja on vaivalloista ylipitkien kynsien takia. Tämän vuoksi olisi tärkeää leikata kynnet säännöllisesti. Sopiva kynsienleikkuu väli on toki yksilöllistä, mutta noin parin viikon välein on yleensä sopiva. Kun kynnet kasvavat liian pitkiksi, ei niitä välttämättä kerralla saada lyhennettyä haluttuun mittaan, sillä kynnen sisällä kasvava ydin kasvaa kynnen mukana. Ydin on se osa kynttä, joka vuotaa verta, jos kynnen leikkaa liian lyhyeksi. Lyhyet kynnet ovat koiran hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia, mutta myös kauniimmat kuin ylipitkäksi päässeet.

Näin ylipitkillä kynsillä liikkuminen ei taatusti ole miellyttävää.

Loppuun vielä ohjeita kynsien leikkaamiseen:

Aloita leikkaaminen kääntämällä koiran tassu taaksepäin, jotta näet kynnen alapinnan. Kynnessä näkyy ns. ontto kohta, jonka voit leikata. Leikkaat siis kynnestä kaiken ”tyhjän” pois. Useimmiten tämä ”tyhjä” tai ontto kohta on myös hieman terävä koukku. Leikkaa hieman viistosti kynnen kasvusuuntaan muutamassa erässä; ensin kynnen sivut ja sitten keskeltä. Mikäli leikkaat liikaa ja kynnestä valuu verta, on erittäin tärkeää huolehtia omasta reaktiosta; jos menet paniikkiin, alat kiljua ja voivotella, ottaa koira varmasti sinun tunnetilasi ja menee myös paniikkiin. On tärkeää pysyä rauhallisena ja tyrehdyttää vuoto. Tähän on olemassa hemostaattista Blood Stop-jauhetta, jotka tyrehdyttävät vuodon. Pulveria otetaan hieman sormen päähän ja painetaan hetki vuotavaa kohtaa vasten. Tämän jälkeen ei kannata päästää koiraa heti ulos, ettei kynsi aukea uudelleen, sillä jauheen täytyy antaa kuivahtaa kunnolla.

Tässä kauniit, säännöllisesti leikatut kynnet.

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com