Ei ole koiraa karvoihin katsominen — vai onko sittenkin?

Mercurites
4 min readFeb 24, 2021

Mitä tulee ottaa huomioon turkin osalta, jos haluaa mennä koiranäyttelyyn?

Koiranäyttelyt ovat alunperin tehty rodun jalostusta varten. Nykyään koiranäyttely harrastus on erittäin suosittua ja Suomessa näyttelyissä on helposti 2000–3000 /per näyttely. Suomessa koirissa on erittäin kova taso maailmanlaajuisestikin.

Rodusta riippuen koiran turkki pitää olla trimmattu tai siistitty. Turkki on yksi arvostelun kriteeri. Jokaisen rodun rotumääritelmässä on kerrottu, millainen turkki koiralla tulisi olla ja kuinka sitä on sallittua siistiä ja/tai trimmata. Huonossa kunnossa ja/tai trimmaamaton turkki vaikuttaa useimmiten koiran saamaan laatuarvosteluun. Kahdesta tasaväkisestä koirasta voiton voi viedä se, jolla turkki on paremmassa kunnossa.

Lhasa apsolla on pitkä ja laskeutava turkki. Hyvässä kunnossa oleva turkki erottuu edukseen.

Näyttelyyn ilmoittaessa on tärkeää ottaa huomioon turkin kunto. Onko turkki sellaisessa kunnossa, että koiran voi viedä näyttelyyn? Onko koiralla juuri näyttelyn aikaan karvanlähtöaika? Vaikka koira on paljon muutakin, kuin turkki, niin kyllä hyvässä kunnossa oleva turkki erottuu edukseen.

Bichon frisé trimmataan saksilla näyttelyitä varten. Rodulle tyypillisesti bichonille muotoillaan pyöreä pää.

Riippuen rodusta esivalmistelut näyttelyn ja turkin suhteen on hyvä tehdä viikkoa ennen näyttelyä. Saksilla trimmattavat rodut, kuten bichonit ja villakoirat leikataan usein viikkoa ennen näyttelyä, edellisenä iltana sekä vielä paikan päällä kertaalleen. Paikan päällä trimmaaminen on ns. ”pintojen tekemistä”, jolloin karvan pinta käydään läpi ja saadaan turkista näin mahdollisimman viimeistelty. Trimmaamisella korostetaan koiran parhaita puolia ja ”piilotetaan” ei-niin-toivottuja ominaisuuksia. Kiharakarvaiset rodut, kuten lagotot ja perrot on hyvä pestä esim. viikkoa ennen näyttelyä, jotta turkki ehtii kihartua tarpeeksi näyttelyä varten. Laskeutuva turkkiset rodut, kuten cottonit, harvat ja apsot pestään edellisenä iltana ja turkki laitetaan paikan päällä vielä kauniiksi harjaamalla ja kampaamalla.

Lhasa apsoille tulee pohjavillaa, jota on hyvä poistaa säännöllisesti, jotta turkki laskeutuu kauniimmin.

Jotta karvan saa näyttelykuntoon on sitä hoidettava säännöllisesti, oikeaoppisesti ja säntillisesti kotona. Pelkkä edellisillan pesu ei karvaa enää pelasta. Trimmaajilla ei ole taikasauvaa, jolla hoitamattomasta ja takkuisesta turkista saadaan näyttelykelpoinen.

Turkista huolimatta koiran täytyy saada elää normaalia koiranelämää. Monilla ihmisillä on harhaluulo, että näyttelyissä menestyneet koirat eivät eläisi normaalia elämää. Luullaan, että nämä koirat ovat vain kirjahyllyssä koristeena. Useimmiten näyttelyissä menestyneiden koirien takana on säntillisiä ja intohimoisia turkinhoitajia,jotka pitävät turkinhoidosta.

Turkista huolimatta koiran täytyy saada elää normaalia koiranelämää.

Avaan tähän hieman meidän näyttelyissä menestyneiden koirien arkielämää, joka on ihan tavallista koiranelämää turkeista huolimatta.

Lenkkeilemme 2x päivässä. Toinen lenkki on aina metsälenkki, jolloin koirat saavat olla vapaana. Toinen lenkki voi olla hihnalenkki kadulla tai metsälenkki. Talvisin koiramme saavat juosta jäällä vapaana. Pidän talvesta lumen ja pakkasen vuoksi, sillä turkit pysyvät pidempään puhtaana. Kun lunta ei ole, käymme hiekkakuopilla, jossa koirat saavat myöskin juosta vapaana. Kesäisin koiramme uivat ja läträävät järvessä, sillä koiramme pitävät siitä. Säännöllisesti pestyt turkit kestävän viikon pesuvälillä uimisen ilman sen suurempia takkuongelmia.

Toinen apsoistamme viihtyy järvessä keväästä-syksyyn.
Bichon frisé kahluureissun jälkeen.

Mitä turkkeihin tulee, niin koiramme käyvät pesulla 1–2 viikon välein. Emme tee turkeille pesujen väleissä mitään. Turkkeja ei tarvitse harjata päivittäin, vaikka monet niin luulevat. Turkkeja ei tarvitse sen kummemmin suojella ympäri vuotta. Huonoilla syksykeleillä, kun on märkää ja likaista, saatan laittaa osalle koirista haalarin. (Pukemisesta lisää aikaisemmassa tekstissä) Säännöllisellä hoidolla oleva turkki ei pilaannu hetkessä. Toki turkkien kanssa täytyy hieman miettiä, missä ja miten ulkoilee, jos mielii turkit pitää tiptop kunnossa. Huonoimmilla sadekeleillä lenkit ovat lyhyempiä kuin normaalisti. Välttelen asfaltilla lenkkeilyä, sillä apsojen helmat kuluvat kovalla asfaltilla. Myös asfaltilla oleva katupöly ja suola kuluttavat turkkia ja näin myös lika pinttyy helpommin turkkiin.

Koska koirassa on paljon muutakin kuin turkki, niin myös muiden osa-alueiden pitää olla kunnossa, että koira menestyisi. Turkki on vain pieni osa koiraa, mutta tärkeä osa silti. Jokainen pystyy opettelemaan rodunomaisen turkinhoidon, niin että koiralla on mahdollisuus menestyä koiranäyttelyssä. Kysy, ota selvää, opiskele ja hoida turkkia säännöllisesti!

8-vuotias bichon frisé uroksemme koiranäyttelyssä tiptop-kunnossa.

Ps. Blogin lukijoille 5% alennus rotukohtaisista turkinhoidon ja trimmauksen videokursseista. Käytä koodia: mercuritesblogi

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com