Asiaa shampoista

Mercurites
2 min readNov 15, 2023

Mikä on hyvä shampoo? Mitä shampoita käytät? Tätä kysytään minulta jatkuvasti. Tähän minulla ei ole antaa yhtä oikeaa vastausta. Minun mielestä hyvä shampoo on pesevä, hyvin vaahtoava, huuhtoutuu turkista hyvin ja tekee turkista raikkaan. Kaikille turkeille ei käy sama shampoo, vaan joutuu vähän etsiskelemään sopivaa turkki tyypistä riippuen. Joskus myös kahden shampoon mixaus tuottaa halutun lopputuloksen.

Shampoita löytyy markkinoilta valtava määrä. Aloittelevan harrastajan voi olla vaikeaa löytää shampoo viidakosta sopivat tuotteet. Suurinosa oikeasti hyvistä ja toimivista tuotteista löytyy verkkokaupoista. Kannattaa kysellä vinkkejä saman rodun harrastajilta, kasvattajilta ja trimmaajilta.

Suurinosa shampoista on laimennettavia. Pullon kyljessä on viitteellinen ohje, esim 1:24, joka tarkoittaa, että 1 osa shampoota, 24 osaa vettä. Aluksi kannattaa lähteä kokeilemaan ohjeen laimennuksella. Sopiva laimennussuhde voi olla eri kuin ohje sanoo. Shampoo on tarkoitus vaahdottaa turkkiin huolellisesti, ihan iholle saakka, että koira peseytyy. Pelkkä karvan pesu ei riitä, sillä myös iho on saatava puhtaaksi. Riippuen turkki tyypistä, on shampoo hierottava turkkiin ihan reilusti.

Luettelen tähän kymmenen omaa suosikkiani vähän erilaisilla ominaisuuksilla.

1. #1 Allsystems Super Cleaning & Conditioning shampoo

Todella pesevä, syväpuhdistava shampoo, joka sopii turkille kuin turkille. En suosittele viikoittaiseen pesuun, mutta syväpuhdistavaan pesuun ja todella likaiseen koiraan sopiva. Käytän tätä itse paljon asiakaskoiriin, sillä suurinosaa ei pestä juurikaan kotona, joten turkit vaativat kunnon pesun.

2. Chris Christensen SmartWash

Super riittoisa, syväpuhdistava shampoo, joka sopii kaikille turkeille. Laimennusuhde tässä shampoossa on 1:50 ja se todellakin riittää, vaikka shampoo määrä tuntuu vähäiseltä.

3. Ez-Groom Lemon Grass

Perusshampoo, joka sopii viikoittaiseen pesuun. Ei ole liian tujua, joten ei kuivata turkkia. Tästä syystä sopii hyvin turkeille, jotka meinaavat olla liian kuivakoita ja karkeita.

4. Ez-Groom Crystal White

Valkaiseva shampoo, jota voi käyttää silloin tällöin. Valkaisevat shampoot eivät yleensä sovellu minun kokemuksen mukaan jatkuvaan pesuun. Liian usein käytettynä kuivattavat turkkia ja tekevät siitä hauraamman. Tällä saa todella hyvin kirkastettua valkoisia turkkeja.

5. Ez-Groom Silky Almond

Tekee turkista silkkisen ja liukkaan. Sopii erityisen hyvin pitkäkarvaisille koirille, joiden turkki saa olla silkkinen. Käytän tätä myös paljon vanhemmille koirille, jos karva tarvitsee kosteutusta. Tämä shampoo kosteuttaa ja tuo turkkiin kiiltoa.

6. Chris Christensen Spectrum One

Tarkoitettu karkeakarvaisille, joiden turkki ei saa pehmetä pesussa. Sopii myös hyvin pystyturkkisille tuomaan karvaan volyymia. Ehkä hieman kuivattava, joten en pesisi tällä viikottain.

7. Mutneys Hypoallergenic

Hajusteeton perusshampoo, joka pesee hyvin. Markkinoilta löytyy yllättävän vähän hajusteettomia tuotteita. Tässä yksi hyvä vaihtoehto, jos etsit hellävaraista ja hajusteetonta shampooota. Sopii myös herkälle iholle.

8. I-Groom Charcoal & Keratin shampoo

Pesevä, kevyt tuoksuinen shampoo, joka kosteuttaa ja hoitaa turkkia & ihoa. Ympäristöystävällinen shampoo, joka ei sisällä sulfaatteja tai parabeeneja. Vaahtoaa hyvin ja sopii turkille kuin turkille.

9. Botaniqa Love Me Long Shampoo

Tämä shampoo on todella kosteuttava, en käyttäisi viikoittaisessa pesussa, mutta erityisesti silloin kun turkki kaipaa syväkosteutusta. Tämäkään shampoo ei sisällä silikooneja, parabeeneja tai alkoholeja. Botaniqa kaikki tuotteet ovat kasvipohjaisia luonnontuotteita.

10. Douxo S3 PYO

Syväpuhdistava ja kosteuttava shampoo kutisevalle ja ongelmaiholle. Tämä shampoo sovi todella hyvin esim. Kutiseville tassuille, hiivakohtiin yms. Shampoota kannattaa käyttää ohjeen mukaan ja antaa vaikuttaa 5–10 minuuttia parhaan lopputuloksen saamiseksi. Säännöllisesti köytettynä on helpottanut tassukutinoita.

--

--

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com