Sign in

Coton de tuléar kuuluu FCI-ryhmään 9 eli kääpiö-ja seurakoiriin. Cottonin alkuperäismaa on Madagaskar, josta se on levinnyt muualle maailmaan. Ranskaa pidetään rodun vastuumaana.

Cottonin turkki on puuvillamainen, josta rodun nimikin juontaa juurensa.

Cotton on pieni ja valkoinen pitkäkarvainen seurakoira. Luonteeltaan ne ovat iloisia ja seurallisia. Cottonit pidetään koiramaailman klovninana sen iloisen ja pirskahtelevan luonteen vuoksi.

Cottonin turkki on puuvillamainen, josta rodun nimikin on peräisin. Päävärinä cottonilla on valkoinen, korvissa voi olla harmahtavaa/kerman väriä. Usein väri haalistuu iän myöten. Cottonin turkki on yksi haastavimmista turkkirotujen turkeista johtuen sen turkin huokeudesta. Turkkia on hoidettava säännöllisesti, ettei se pääse takkuuntumaan. Cotton ei ole varsinaisesti trimmattava rotu, vaikkakin tassuja ja hygieenialueita siistitään. Halutessaan turkin voi myös pitää lyhyenä.

Koska rodun harrastajat ovat parhaita kertomaan rodusta, olen koonnut lyhyet haastattelut. Olkaa hyvä!

(Rotumääritelmä löytyy täältä)


Cockerspanieli kuuluu FCI-ryhmään 8 eli noutajiin, ylösajaviin ja vesikoiriin. Cockerspanielin alkuperäismaa on Englanti, josta rotu on levinnyt muualle maailmaa.

Cockerspanieli rodulle tyypillisessä karvassa. Kuvan cockeri on väritykseltään blue roan.

Cockerspanieli on iloinen ja vankka metsästys-ja seurakoira. Nykyään rodusta löytyy selkeästi kaksi erillistä linjaa: käyttö-ja näyttelylinja. Näyttelylinjaiset cockerit ovat vankempia ja karvaisempia verrattuna käyttölinjaisiin.

Cockerspanieli on iloinen ja miellyttämisen haluinen koira. Cockerin tunnistaa viimeistään kadulla sen jatkuvasti heiluvasta hännästä.

Cockerspanielin turkeista löytyy paljon eri värejä ja karvanlaatuja. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, että turkki pysyy takuttomana ja siistinä. Cockerspanielia trimmataan nyppimällä, saksilla ja konetta käyttäen. Runkoturkin kuollut ja väritön höttökarva nypitään pois. Korviin ja kaulaan kaulaan käytetään trimmauskonetta ja ohennussaksia.

Koska rodun harrastajat ovat parhaita kertomaan rodusta, olen koonnut lyhyet haastattelut. Olkaa hyvä!

(Rotumääritelmä löytyy täältä)


Tästä parhaat vinkit haltuun.

VAROITUS! Jos otat itseesi TAI olet tosikko, älä lue tästä eteenpäin.

  1. Sääli koiraa mahdollisimman paljon.
  2. Jos aloitat hoitotoimenpiteen ja koira ei siitä pidä, jätä kesken.
  3. Jos koira käyttäytyy hyvin, älä ainakaan missään nimessä kehu tai palkkaa.
  4. Sääli vielä vähän lisää ja surkuttele koiran kohtaloa, kun peset sen tai jätät sen esimerkiksi trimmaajalle.
  5. Anna koiran päättää, milloin sille sopii hoitotoimenpiteet. Jos siis sopii.
  6. Älä totuta pentua turkinhoitoon. Pese pentu ensimmäisen kerran noin vuoden ikäisenä. Äläkä missään nimessä leikkaa kynsiä tai harjaa turkkia aikaisemmin!
  7. Kun joku toinen koiraharrastaja, kasvattaja, trimmaaja tai eläinlääkäri neuvoo, hauku heidät pystyyn, sillä eiväthän…


Bichon frisé on valkoinen pieni seurakoira. Bichon kuuluu FCI-ryhmään 9 eli kääpiö-ja seurakoiriin.

Bichon frisé rodulle tyypillisessä trimmauksessa.

Rodulla ei ole ollut muuta alkuperäistarkoitusta kuin toimia seurakoirana. Rodun kotimaat ovat Belgia ja Ranska, josta ne ovat levinneet ympäri maailmaa.

Bichon frisé on kääpiökoirarotu. Ihanne säkäkorkeus on 25–29cm. Paino on noin 5kg suhteessa koiran kokoon. Bichonin kuuluu olla korkeuttaan pidempi, ei neliö.

Bichon frisén tunnistaa katukuvasta usein pyöreästä ja runsas karvaisesta päästä. Turkki on kihara ja valkoinen. Mustat ilmeikkäät silmät ja kirsu erottuvat selkeästi karvaisen pään joukosta. Bichon kantaa häntää ylväästi selän päällä ja on kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista. Luonteeltaan bichonit ovat ystävällisiä, iloisia ja avoimia vieraita kohtaan.

Bichonin valkoinen ja kihara turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmaamista, että…


”Ei tämä ole mikään näyttelykoira, leikkaa lyhyeksi vain” kuulee usein sanottavan. Mikä sitten oikeasti on näyttelyturkki? Tai kotiturkki?

Jokaisella rodulla on rotumääritelmä. Rotumääritelmässä kerrotaan, millainen karvan kuuluu olla. Ja trimmauksesta. Tai saako turkkia ylipäätään edes siistiä. Rotumääritelmä antaa tulkinnan varaa karvasta ja trimmauksesta.

Bichon frisé trimmattu rodulle tyypillisesti.

Näyttelytrimmauksesta, näyttelykarvasta tai näyttelykoirasta kuulee yleensä puhuttavan, jos koiralla on paljon karvaa. Paljon karvaa ei automaattisesti tarkoita, että koira olisi näyttelykoira. Koko termi näyttelykoira on mielestäni muutenkin ihan outo. En edes tiedä, mitä se tarkoittaa. Parempi termi näyttelytrimmille olisi rodunomainen trimmaus. Silloin termi kertoo sen, että ko. rotu on trimmattu rodulle tyypillisesti rotumääritelmän ja yleisten normien puitteissa…


Shampoita, hoitoaineita, harjoja ja kampoja on nykyään markkinoilla valtava määrä eri merkkien sisällä. Mistä tietää, mikä sopii omalle koiralle? Miten voi löytää hyvät perusaineet- ja välineet turkinhoitoon? Vinkkejä kannattaa kysyä kasvattajilta, kanssaharrastajilta, trimmaajilta ja tuotteiden edustajilta/myyjiltä. Ajattelin avata teille nyt muutamia omia suosikki tuotteitani.

Kuvassa cockerspanielin pentu sekä “salaiset aseet” takkujen poistoon: kampa ja karsta!

Shampoot

#1 Allsystems Super Cleaning&Conditioning

Tätä shampoota on ollut niin kauan markkinoilla, kuin minulla on ollut koiria, eli 17 vuotta. Taisin saada ensimmäisen koirani penturepussa mukaan ko. shampoota. Ja edelleen käytän tätä shampoota silloin tällöin pesuihin. Shampoo on erittäin syväpuhdistava, joten ihan joka pesuun en tätä käytä. Trimmaamalla päivittäisessä käytössä asiakaskoiriin.

EZ-Groom Filthy Beast ja Maxim…


Onko turkki pakko kuivata? Mitä haittoja on kuivaamatta jättämisestä?

Lhasa apso pyyhkeiden sisällä kuivumassa ennen varsinaista kuivaamista, joka tapahtuu föönilla.
  1. Takut. Märkä ja kostea turkki luo otollisen kasvualustan takkujen muodostumiselle. Turkin kuivaaminen föönillä ennaltaehkäisee takkujen muodostumista. Pitkäturkkisten rotujen (kuten apson, cotton, hava) karva on tärkeää föönata kuivaksi, siksi että karvan pinta saadaan ns. kiinni. Kun karvan pinta on kiinni, pysyy turkki paremmassa kunnossa eikä siihen tule takkuja niin helposti.
  2. Vesihäntä. Vesihäntä on kivulias hännäntyven ja pienten hännän lihasten-ja hermojuurien tulehdustila. Vesihännän oireita ovat mm. hännän roikottaminen velttona, vaikeudet istua ja heiluttaa häntää. Vesihäntä syntyy, kun häntä kastuu ja/tai jää kosteaksi kylmillä keleillä. Vesihäntä voi siis syntyä myös pesun jälkeen, jos häntää…

Vuosi sitten juuri ennen Maailman lockdownia olimme Englannissa, Cruftsin koiranäyttelyssä. Alla matkakertomus Cruftsista.

Crufts. Maailman suurin koiranäyttely, joka pidetään kerran vuodessa Englannin Birminghamissa. Crufts on tapahtuma, joka jokaisen koiranäyttelyitä harrastavan kannattaa joskus kokea. Eikä pelkästään vain koirien takia vaan messujen. Messuhallit ovat täynnä myyjiä, joista löytyy vaikka mitä ihanaa shoppailtavaa! Meidän reissu koostui yhdestä päivästä koiranäyttelyä ja toinen päivä pyhitettiin kierrokselle messuhallin ostostarjontaa katsellen.

Olin aina haaveillut matkustavani jonain päivänä Cruftsiin koiran kanssa. Päätös lähteä juuri viime vuonna (2020) syntyi lokakuussa (2019), kun lähetin koirani Finduksen kasvattajalle kuvan Finduksesta. Finduksen kasvattaja siis asuu Irlannissa, eikä ole nähnyt Findusta moneen vuoteen…


Mitä tulee ottaa huomioon turkin osalta, jos haluaa mennä koiranäyttelyyn?

Koiranäyttelyt ovat alunperin tehty rodun jalostusta varten. Nykyään koiranäyttely harrastus on erittäin suosittua ja Suomessa näyttelyissä on helposti 2000–3000 /per näyttely. Suomessa koirissa on erittäin kova taso maailmanlaajuisestikin.

Rodusta riippuen koiran turkki pitää olla trimmattu tai siistitty. Turkki on yksi arvostelun kriteeri. Jokaisen rodun rotumääritelmässä on kerrottu, millainen turkki koiralla tulisi olla ja kuinka sitä on sallittua siistiä ja/tai trimmata. Huonossa kunnossa ja/tai trimmaamaton turkki vaikuttaa useimmiten koiran saamaan laatuarvosteluun. Kahdesta tasaväkisestä koirasta voiton voi viedä se, jolla turkki on paremmassa kunnossa.

Lhasa apsolla on pitkä ja laskeutava turkki. Hyvässä kunnossa oleva turkki erottuu edukseen.

Näyttelyyn ilmoittaessa on tärkeää ottaa huomioon turkin kunto…


Mitä eroja saksissa on? Mitkä on sopivat juuri minulle?

Nykyään markkinoilta löytyy valtava määrä erilaisia saksia. Saksia on yhtä paljon kuin on leikkaavia käsipareja. Kokeilemalla ja leikkaamalla selviää, mitkä ovat juuri omaan käteen sopivat.

Saksien käyttö ja oikeaoppinen ote kannattaa opetella heti alusta alkaen oikein. Sakset ovat käden jatko. Peukala ja nimetön pitävät saksista kiinni ja muut sormet lepäävät saksien kädensijalla. Vain peukalo liikkuu ja niin saksilla tehdään leikkaustyö. Saksilla ei sipsutella saksen kärjellä vaan leikkaustyö tehdään koko saksen mitalla! Mitä pidemmät sakset, sitä enemmän niillä saa kerralla karvaa leikattua. Pidemmät sakset vaativat usein myös harjaantuneemman leikkaajan, sillä pitkiä saksia…

Mercurites

Turkinhoidon & trimmauksen videokursseja koirien omistajille. Tavoitteenamme on lisätä koirien hyvinvointia kaikkialla. www.mercurites.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store